När du vet att du vill börja med paddling lönar det sig att verkligen fundera på om du är tillräckligt van för att paddla utan övning. Runt om i landet ordnas det regelbundet paddlingskurser och träningsmöjligheter för intresserade paddlare. Det bästa sättet är att ta kontakt med ett paddlingssällskap eller en paddelförening. De vet när eventuella kurser arrangeras och var de kommer att gå av stapeln. Ibland ordnas de så att du som paddlare inte behöver ha en egen kajak utan det går att låna en från föreningen. Självklart är det allra bästa om du redan hunnit skaffa dig en egen som du kan träna med. Alla kajaker känns lite olika på vattnet och det kan vara väldigt bra att träna med just den man senare skall ut på sjön med.

Här är en bra video som ger lite tips: Paddleteknik på youtube

Lär dig tekniken

Man kanske kan tro att det bara är att sätta sig i en kajak och börja paddla. Nej, så lätt är det verkligen inte. Först och främst är det en egen teknik att bara stiga i den. En kajak står ju inte stilla medan du kliver ombord. Kajaken är rank och gungar hit och dit och det är relativt svårt att komma i den om du inte tidigare är van. När du väl lärt dig konsten är det inga problem. Men det är det första man som ny paddlare skall träna på. Det är även skillnad på att stiga i vid en strand eller från en brygga. För bägge finns det egna tekniker och dem skall du lära dig så du enkelt kan stiga i och gå iland vid en paddlingstur.

Kajaken är rätt så smal och det kan även vara en påfrestning. De är gjorda smala så att det skall behövas så lite kraft som möjligt att få dem framåt i vattnet. Det är viktigt att lära sig hålla balansen och att inte bli rädd om den vinglar lite hit och dit. Att hålla i själva paddeln är en annan viktig sak. Om du inte lär dig hur man håller i paddeln kommer du att paddla fel, vilket i sin tur leder till att du inte kommer fram i den takt du skall. Rätt teknik gör även att du orkar paddla betydligt längre.Hur man styr en kajak är också det en skild teknik som är bra att kunna. Man styr med paddeln och det är verkligen viktigt att kunna behärska sin kajak så att man inte styr rakt in i någon sten eller kanske in i andra kajaker, om man är flera som är ute på paddeltur.

Ut med kajaken till sjöss

Det är viktigt att lära sig allt detta innan man åker ut på en längre paddlingstur. Det finns både enmanskajaker samt kajaker för två personer. Är man två i en kajak är det viktigt att lära sig paddla så att man gör det i takt med sin paddelvän. När man väl kan alla dessa små finesser som är viktiga att lära sig för att kunna klara sig ute på vattnet ja, då kommer det att bli en fin upplevelse.