När du blivit en bra paddlare och fått träning i ditt hemland kommer du kanske att vilja vidga dina vyer och prova på att paddla i lite främmande vatten. I Europa finns det många fina paddlingsställen att utforska, bara du tar reda på bra ställen att starta och gå iland på. På nätet kan du läsa om många paddlare som gjort helt fantastiska paddlingsresor genom nästan hela Europa. Man kan bli ivrig när man läser dem, men det är viktigt att komma ihåg att alla personer inte är lika och att det som kan kännas som ett riktigt kul äventyr när man läser om det, i själva verket kan bli mycket jobbigt och något man ångrar att man gjort. Därför är det bra att Googla lite grann innan man beslutar sig för till vilket land man vill åka för att paddla. Här kommer lite information om några av de länder som passar bra om du vill prova på paddling i ett annat land.

Frankrike

I detta land finns det många fina paddlingsrutter att välja mellan. Allt utgående från paddlarens egna erfarenheter och på vilken nivå man är. I Ardeche kan man paddla genom dalgångar som är omgivna av höga klippor. Om du inte ännu är så van vid att paddla kan det vara skäl att åka hit på sommaren, eftersom det då är betydligt lugnare och varmare här. Om du vill ha utmaningar reser du hit på våren, då floderna är fulla med vatten och det är tuffare.

Under resan kan man paddla under Pont D’Arc, som är en naturlig öppning i klipporna. Här finns också Bordeaux som är en vacker plats för dem som vill se Aquitaine-regionen. Största delen av floderna i området rinner ut i Biscayabukten. Normandy är en plats i Frankrike som man ofta rekommenderar för paddlare. En stor del av paddlingen sker just här i Parc Naturel de Normaindie-Maine som finns vid Sarthe- samt Varenne-floden. Det finns rikligt med guidade turer där man kan välja mellan kortare dagsturer eller längre äventyr. Här finns det något som passar för alla olika slags paddlare.

Kroatien

I detta land finns det mycket att se. Hela kustremsan längs Adriatiska havet är helt fantastiskt vacker. Här finns kristallklart vatten, vackra vikar och grottor. Här får man snabbt en vecka att gå då det finns så fina ställen att uppleva från kajaken. Detta land är utmärkt för nybörjare inom kajakpaddling.

Portugal

Här finns vackra Vilamoura som erbjuder en idyllisk miljö för att paddla kajak. Här kan man kombinera en tur på havet med strålande solskensväder. Vilamoura bjuder på lugn och ro, med en stor mängd av vikar och spännande grottor som är värda ett se. Området lämpar sig kanske bäst för nybörjare som vill ägna sig åt både paddling, solen och god mat. Albufeira är en plats för nybörjare som vill utforska grottor och vikar längs kusten. Här kan man också paddla på Aljezur-floden, som även kan ge en lite mer erfaren paddlare en riktig upplevelse.

Italien

Om du gillar Italien kommer du även att tycka om att paddla här. Speciellt fint är det vid Gardasjön. Om man åker ut tidigt på morgonen, innan hela omgivningen vaknar till liv, ja då kan man definitivt uppleva vad lugn och ro egentligen innebär. Det är ganska svårt att hitta ett annat ställe på jorden att paddla på som är så vackert som naturen runt Garda.

När du valt till vilket land du skall åka, kan det var bra att skaffa kartor och annan information om landet och själva området du kommer att röra dig i.