Paddelsurfing, eller det som på engelska kallas för, stand up paddle boarding är det som vi även kallar för SUP. Denna form av paddling är relativt ny och den utförs stående på en surfbräda med en lång paddel i händerna. Paddelsurfing sker på en surfbräda som ser ut som en longboard men är lite bredare och lite tjockare så att den skall flyta bättre. Den som paddlar en SUP-board använder en lång paddel med bara ett blad för att ta sig fram. Den hjälper också till att få stabilitet och är till stor hjälp när man skall göra svängningar.

En lite annorlunda sport

Denna, lite annorlunda paddelsport, utvecklades då man som surfare ville kunna paddla ut genom mindre vågor och därefter fortsätta paddla lite längre bitar när man var på jakt efter den perfekta vågen. Det var till en början en surfinglärare som på 1950-talet tog hjälp av paddlar för att ta sig runt med sina elever eller till sina elever. År 2000 blev detta ett mycket populärt alternativ till traditionell surfing.

SUP-boarding är väldigt enkelt att lära sig om du känner att du vill prova på det. Denna gren har blivit en populär sport där både män och kvinnor aktivt deltar. Många lär sig SUP-boarding i lugnare vatten och man ser SUP-boardare oftast hålla till i vikar eller intill stränder. Det är sällan men ser dem längre ut till havs.

Brädorna som används finns att köpa i både hårda varianter och av plast som är uppblåsbara. De uppblåsbara är enkla att packa ner i bilen för att sedan åka till en lugn vik för att träna. De mjuka paddlingsbrädorna är utmärkta till familjepaddling där hela familjen vill ha denna sport som hobby. De är väldigt stabila och mycket lätta att hantera.

Gå på kurs

Det anordnas speciella SUP-kurser för den som vill lära sig sporten. Om du är intresserad av denna gren kan du ta kontakt med en affär som säljer dessa brädor eller med en paddlingsklubb som säkert vet var du kan höra dig för var det ordnas kurser i din närhet. Bland annat Friluftsfrämjandet ordnar regelbundet kurser under sommartid.

Njut av paddling

När det är riktigt fint sommarväder tror jag inte att det finns något bättre att göra än att åka på en paddeltur. Oberoende om du väljer att paddla med en kajak eller en SUP, är jag säker på att du kommer få en fin dag. Väljer du att åka ut ensam för att njuta i solskenet skall du komma ihåg att använda solkrämer eftersom ingen säger åt dig när du blivit bränd av de starka solstrålarna. Ta även med en keps som skyddar både hjässan och ögonen från det glittriga sommarhavet. Har du kompisar med kan det vara kul att göra det till en riktig heldagsutfärd. Tag med lite mumsig färdkost och något kul att göra när ni pausar uppe på land. Det gäller att njuta av de fina sommardagarna.