När du skall köpa en kajak är det bra om du hör dig för med någon som vet lite mer om kajaker. Din kajak skall passa just dej eftersom det finns kajaker i olika storlekar. Det är väldigt viktigt att prova olika kajaker innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa. Det kan även vara bra att veta vilka olika slags kajaker det överhuvudtaget finns, för att du skall kunna välja rätt.

Det finns olika sorters kajaker

Det är viktigt att kajaken är rätt byggd. Det är till exempel relativt viktigt att den har inglasade deckline-fästen vilket gör att de inte går sönder när du tar i hårt för att till exempel lyfta den. Det finns kajaker som är gjorda av alla möjliga material och det är bra att veta vilka material som är de bästa. Det finns kajaker i plast, glasfiber och kolfiber men även de som är gjorda av en blandning av glasfiber och kolfiber. Vikten spelar även en roll i valet av kajak. Det är inte alltid det bästa om kajaken är lätt. Visst skall den vara lätt att paddla men inte på grund av att tillverkaren har tagit bort material och gjort skalet tunt som äggskal. Det betyder även att den mycket lättare går sönder och det är ju inte alls bra. Man kan köpa en lätt kajak som är gjord rätt. Man har då använt lite dyrare material som är lättare utan att man tagit bort något.

Begagnad kajak

Om du väljer att skaffa en begagnad kajak är det bra att kolla om den är målad på insidan. Är den det kan det var så att man försöker dölja skavanker och små fel. Fundera även innan köp på vad du kommer att göra med kajaken. Blir det korta utfärder i närheten av stranden eller kommer du att bege dig längre ut på vattnet? Det krävs olika saker av kajaker gjorda för olika ändamål.

Plastkajaker

Plastkajaker tål mycket mer än en kajak av glasfiber eller kolfiber. De är oftast relativt billiga men de kan dock ofta väga lite mer. En bra kajak i plast skall ha minst tre lager plast eller så skall den vara blåsgjuten så att den är styv och tål lite mer. En plastkajak kan, om den är dåligt gjort, deformeras om den på sommaren ligger en längre tid i solen.

Glasfiber

Dessa är oftast betydligt mer lättpaddlade än plastkajakerna. De är styvare och mycket lättare att föra fram. På en glasfiberkajak kan du reparera repor och det är enkelt att hålla den snygg. De tål inte lika mycket som en kajak av plast så med dessa skall man inte åka upp på stenar. En glasfiberkajak är lätt att styra och den svarar relativt snabbt på styrtagen.

Kolfiber

Detta är sannerligen den lättaste varianten av kajak. När du väljer en kolfiberkajak får du en kajak som är tre till fyra kilo lättare än de andra. Kolfiber är det dyraste materialet men även det lättaste att reparera ifall det skulle uppstå skador.

Som du märker finns det olika alternativ att välja mellan beroende på vad du vill utnyttja kajaken till.